Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σε ποια πόλη θα βγάλω διαζύγιο (Κατά τόπον αρμοδιότητα διαζυγίου)


Μία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης αυτής ανεργίας είναι και η αλλαγή του τόπου της κατοικίας του/της συζύγου ή και των 2 πολλές φορές μαζί, όταν το ζευγάρι χωρίζει. Για παράδειγμα ο/η  σύζυγος μπορεί να αλλάξει κατοικία γιατί βρήκε εργασία σε άλλη πόλη ή γιατί επέστρεψε στην πατρική οικογένεια που βρίσκεται σε κάποιο άλλο Νομό της Ελλάδας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά τίθεται από τους ενδιαφερόμενους το ερώτημα:  «Μπορώ να κάνω το δικαστήριο στην πόλη που μένω τώρα ή θα πρέπει να γίνει στην πόλη που μέναμε μαζί, πριν χωρίσουμε

Σύμφωνα με το νόμο, κατά τόπον αρμόδιο είναι το δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία του ο εναγόμενος (άρθρο 22 ΚΠολΔ,  «Δωσιδικία κατοικίας του εναγομένου»).

Περαιτέρω προβλέπεται από το νόμο και Δωσιδικία γαμικών διαφορών καθώς οι γαμικές διαφορές μπορούν να εισαχθούν και στο δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής των συζύγων  (άρθρο 39ΚΠολΔ, «Δωσιδικία γαμικών διαφορών»).

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει να καταθέσει αγωγή διαζυγίου ή στο δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία o/η αντίδικος σύζυγος ή στο δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου είχαν οι σύζυγοι την τελευταία κοινή διαμονή τους.

Συμφωνία (ρητή η σιωπηρή) των συζύγων για επιλογή άλλου δικαστηρίου και παρέκταση αρμοδιότητας είναι άκυρη καθώς δεν επιτρέπεται από το νόμο, (άρθρο 42 παρ.1 ΚΠολΔ) .  

  
Στεφανία Σουλή 
Δικηγόρος 
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.