Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Αλλοδαπή μητέρα και επιμέλεια τέκνου


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1511, παρ. 2 του Αστικού Κώδικα : «Στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν, κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο της άσκησής της. Η απόφαση πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας του φύλου, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας».

Σύμφωνα με τη νομολογία, η ξένη υπηκοότητα της μητέρας δεν αποτελεί αιτία και λόγο για την ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα.  

Έχει κριθεί ότι επιβάλλεται η ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον πατέρα (Έλληνα) όταν μια ενδεχόμενη αλλαγή περιβάλλοντος με τη μετάβαση των τέκνων σε άλλη χώρα αποτελεί ριζική αλλαγή στη ζωή την οποία έζησαν από τη γέννησή τους μέχρι τώρα, από απόψεως συγγενών, φίλων, γλώσσας, συνηθειών και εν γένει πολιτισμικών αξιών, και είναι σφόδρα ικανή να επηρεάσει δυσμενώς την πρόοδό τους στο σχολείο, τον ψυχικό και τον συναισθηματικό τους κόσμο (Μον. Πρωτ. Αθήνας 1980/2003, Αρμενόπουλος, Έτος 2004, σελ. 371).

 
Στεφανία Σουλή                                                                                                                             Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.