Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Συμβουλευτική ζεύγους σε βίαιη σχέση;


 
Η συμβουλευτική ζεύγους σε βίαιη σχέση μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την είσοδο σε ένα Λαβύρινθο. Μπαίνεις και δεν ξέρεις ούτε που βρίσκεσαι, ούτε πότε θα βγεις. Θύματα που ξεκίνησαν την συμβουλευτική ζεύγους/ θεραπεία ζεύγους, σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσουν τον γάμο τους / την σχέση τους, την οικογένειά τους, σε κλειστές κυρίως κοινωνίες, κατέληξαν να «παλεύουν» όχι μόνο με την βία του συντρόφου τους, αλλά και με τις πολλαπλές ερμηνείες που προσέδιδαν στην κακοποιητική συμπεριφορά, δράστης και ειδικός μαζί.
Θύμα σωματικής και ψυχολογικής βίας, γιατρός στο επάγγελμα, αφού πέρασε την τελευταία πενταετία μέσα από ένα κυκεώνα συνεδριών οικογενειακής συμβουλευτικής και θεραπείας ζεύγους, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της, γιατρό επίσης, να σταματήσει τη βία που της ασκούσε, ακινητοποιήθηκε παντελώς μετά την «διάγνωση» του γιατρού - ψυχοθεραπευτή τους, που απεφάνθη ότι « δεν υπάρχει κακοποίηση μέσα στη σχέση, αλλά ένας σαδομαζοχισμός που τροφοδοτεί το γάμο και τον πάει σε περίεργα μονοπάτια…» και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να τα αναφέρω. Όταν η βία στράφηκε ευθέως και κατά των 2 ανήλικων παιδιών της, πλήττοντας την ψυχοσωματική υγεία του ενός, τότε η μητέρα αναζήτησε εξειδικευμένη βοήθεια και σταμάτησε τις κοινές συνεδρίες.
Το ανωτέρω μοτίβο παρατηρείται συνήθως στις μικρές πόλεις και στις κλειστές κοινωνίες. Ο δράστης, σχεδόν πάντα υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, εύκολα συμφωνεί ή ακόμα και προτείνει στο θύμα, συμβουλευτική ζεύγους προκειμένου να μην φύγει αυτό, να μην διαλυθεί η οικογένεια και απωλεσθεί το οικονομικό και κοινωνικό status του. Κάπως έτσι ξεκινάει η θεραπεία ζεύγους και συνεχίζονται οι κοινές συνεδρίες με τον ειδικό να "κουράρει" το δράστη και το θύμα μαζί.
Δυσβάσταχτο το έργο, ομολογώ, του θεραπευτή και στην καλύτερη εκδοχή του: Να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα σε 2 πρόσωπα, όπου το ένα πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί εξουσία και έλεγχο πάνω στο άλλο και εφόσον αυτό δεν συμμορφώνεται, ενίοτε να τρομοκρατεί και να βιαιοπραγεί σε αυτό. Γιατί υπάρχει και χειρότερη εκδοχή σε αυτή την ιστορία και την έχουμε δει αρκετές φορές. Ο ειδικός να μετέρχεται των χειριστικών τακτικών του δράστη λέγοντας στο θύμα « …να ξέρεις εγώ είμαι και θα είμαι με το μέρος σου, αλλά πρέπει και εσύ να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις την αποκλιμάκωση της έντασης…».    
Ευτυχώς οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μεμονωμένες. Οι περισσότεροι ειδικοί γνωρίζουν την δυναμική της βίας και πως αυτή λειτουργεί μέσα στη σχέση και δεν αναλαμβάνουν δράστη και θύμα μαζί σε κοινή συμβουλευτική, όταν ενημερώνονται ότι υπάρχει βία μέσα στη σχέση. 

Η κοινή συμβουλευτική έχει νόημα και όφελος όταν υπάρχουν προβλήματα μέσα στη σχέση. Η βία που ασκείται μέσα στο ζευγάρι, προέρχεται από την επιθυμία ενός προσώπου να θέσει υπό επιβολή και κυριαρχία το άλλο πρόσωπο. Και αυτή η επιθυμία, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πρόβλημα της σχέσης, δεν είναι πρόβλημα  του ζευγαριού. Είναι πρόβλημα του προσώπου που την ασκεί. Και το πρόσωπο αυτό, εάν θέλει να κάνει αλλαγές, εάν θέλει να κρατήσει την σχέση του, θα πρέπει πρώτα από όλα να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του και να αλλάξει πραγματικά. Επίσης, εάν το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει βοήθεια και από έναν ειδικό. Αλλά μόνο του.  

 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.