Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχει αυτόματο διαζύγιο;



Στην χώρα μας η λύση κάθε γάμου (διαζύγιο) απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.   
Όποιος επιθυμεί να λύσει το γάμο του και έχει σοβαρούς λόγους να πράξει τούτο, απευθύνεται δια του δικηγόρου του στο αρμόδιο δικαστήριο.  
Δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο πολίτη να πάει σε μία υπηρεσία να κάνει μία αίτηση και να λύσει διοικητικά το γάμο του, δεν υπάρχει. Επίσης πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι κρατική υπηρεσία προχωράει σε έλεγχο της δηλωμένης στην εφορία διάστασης του ζευγαριού και λύει το γάμο αυτόματα, είναι αναληθείς.  
Ακούγοντας πρόσφατα και το παράπονο κυρίας, που έχει δηλώσει την τετραετή διάστασή της στην εφορία και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πλέον των δύο (2) ετών που απαιτεί ο νόμος για την διάσταση, γιατί δεν της έχει έρθει το χαρτί του διαζυγίου, αυτόματα στο σπίτι ή έστω στο Ληξιαρχείο που ανήκει, θέλω να αναφέρω τα εξής:    
Τα είδη διαζυγίου είναι συγκεκριμένα στο Οικογενειακό μας Δίκαιο και Αυτόματο Διαζύγιο δεν υπάρχει. 
Υπάρχει το Διαζύγιο Διετούς Διάστασης που εσφαλμένως όμως παρουσιάζεται ως αυτόματο και αρκετός κόσμος μπερδεύεται.
Και στο διαζύγιο διετούς διάστασης πρέπει να γίνει δικαστήριο, στο οποίο ο ενάγων/η ενάγουσα (αυτός/αυτή που αιτείται το διαζύγιο), θα εξετάσει μάρτυρα, για να βεβαιώσει ενώπιον του Δικαστή ότι μέχρι την ημέρα της συζήτησης της αγωγής, έχει συμπληρωθεί η διετία της διάστασης του ζευγαριού, ότι ο γάμος είναι νεκρός, και η κατάσταση μη αναστρέψιμη.
 



Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος
http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.