Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΚεΣυΣΕ Βόλου, ένα Πρότυπο Συμβουλευτικό και Διεπιστημονικό Κέντρο

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την παρουσίαση του βιβλίου Αθέατη Βία, που έγινε στο  Βόλο την 24/5/2013 για δύο (2) λόγους.
Πρώτον γιατί έγινε σε αυτή την πολύ όμορφη πόλη και ήταν και η πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών, και δεύτερον γιατί διοργανώθηκε από το ΚεΣυΣΕ, το Πρότυπο Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης του Βόλου που εδώ και ένα χρόνο, τόσο νέο είναι, μας έχει καταπλήξει όλους με την ενεργό δράση του και το έργο του.
Διάβασα πριν ένα μήνα την απολογιστική που έκανε το ΚεΣυΣΕ με τις δράσεις του για το ένα έτος λειτουργίας και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Είμαι αρκετά χρόνια στο χώρο, πλέον των 10 και γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι,  ένα όραμα να το κάνεις πραγματικότητα. Εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση και ιδιωτική χορηγία, το ΚεΣυΣΕ πλαισιωμένο από εξαιρετικούς επιστήμονες, με πρωτεργάτη την κ. Μαρία Τόπα,  κατάφερε να πραγματοποιήσει πρωτοποριακές δράσεις και έργο και να σταθεί δίπλα σε κάθε συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη. Πρότυπο συμβουλευτικό κέντρο το ΚεΣυΣΕ γιατί τα περιστατικά  αντιμετωπίζονται  και από τον ψυχολόγο και από τον κοινωνικό λειτουργό και από τον δικηγόρο και από οποιονδήποτε άλλο ειδικό, όταν και όπου χρειάζεται. Μία διεπιστημονική προσέγγιση άλλωστε διασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Πρότυπο συμβουλευτικό κέντρο το ΚεΣυΣΕ  γιατί πέρα από την ψυχική υγεία των ενηλίκων φροντίζει και για τα παιδιά. Πως είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τα παιδιά, τα πραγματικά θύματα μέσα στις οικογένειες;

Θεμέλιος λίθος του ΚεΣυΣΕ η συνεχή και πολυποίκιλη ενημέρωση των πολιτών. Ομιλίες και ημερίδες, παρεμβάσεις στα σχολεία με ειδικούς επιστήμονες, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, εκπαιδευτικά και βιωματικά σεμινάρια, εκπομπή στο ραδιόφωνο « η ψυχή μας στον αέρα»,  βοηθούν στην ενημέρωση του κάθε πολίτη, του κάθε γονέα, της κάθε μητέρας, του κάθε παιδιού για κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει. 

Eπιστημονικά υπεύθυνη του ΚεΣυΣΕ η Μαρία Τόπα. Ψυχολόγος, πρώην στέλεχος της ΓΓΙΦ (συμβουλευτικά και συγγραφικά), πρώην σύμβουλος του ΚΕΘΙ με μεγάλη εμπειρία στην ενδοοικογενειακή βία και στην παθογένεια της ελληνικής οικογένειας και όχι μόνο.

Ας μην κρυβόμαστε δεν είναι όλα όπως θέλουμε να τα δείχνουμε στους τρίτους. Η οικογένεια δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, ένα καταφύγιο, ένα μέρος ασφάλειας και στήριξης για τα μέλη της, ένα λιμάνι γαλήνης και προστασίας. Ας μην κρυβόμαστε η βία είναι πολύ συνηθισμένη στις οικογένειες και δυστυχώς ήταν και παραμένει, εν έτει 2013, ένα μεγάλο ταμπού.
Η Μαρία Τόπα έκανε πράξη αυτό που έλεγε  «δεν υπάρχουν δύσκολα θέματα, μόνο δύσκολες προσεγγίσεις». Κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να ευαισθητοποιήσει πολίτες και  επιστήμονες του Βόλου, ολόκληρης της Θεσσαλίας  και των γειτονικών νησιών. 
Με ένα ιδιαίτερο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς φαμφαρολογίες  και διατυμπανισμούς το ΚεΣυΣΕ θέτει στόχους, εργάζεται, συν-εργάζεται και επεκτείνεται.  

Ετήσια απολογιστική έκθεση ΚεΣυΣΕ Βόλου:  


 


(photo by Konstantinos Katsampekas, K-Art)






 
 
Στεφανία Σουλή
Δικηγόρος

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.